Stäng fönster Eksjö kn, EVIGHETEN 2 HÄSSLEBY KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan uppfördes av byggmästaren Pettersson 1857-59 strax väster om den medeltida kyrkan, som revs. Invigningen skedde 1861. På 1820-talet diskuterades tillbyggnad av torn, men ca 1850 beslutade man sig för nybyggnad. Fredrik Wilhelm Scholander utarbetade flera förslag 1854, bl a till en stor korsformad kyrka, men församlingen valde en mindre långhuskyrka med hänvisning till att folkökningen minskat på grund av emigrationen till Amerika. 1859 ändrades den fastställda ritningen vad gällde tornavslutningen till en hög spira istället för den lägre spetsgavel som först ritats. Spiran utfördes men förstördes av åskbrand 1891, varpå tornet återuppbyggdes enligt 1855 års ritning. Kyrkan är typisk för Scholanders måttfulla nyromanik. Interiören är förändrad särskilt beträffande altarväggens utformning och färgsättningen.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med kvadratiskt torn i väster och sakristia i öster, utförd enligt 1855 års ritning. Ingångar mitt på långsidorna, i väster och i sakristians östvägg. Byggd i sten, spritputsad i vitt med slätputsade hörnlisener. Mörkgrå sockel. Taken täckta med kopparplåt.

EXTERIÖR - Långhuskyrka, förhållandevis kort och bred. Torn med spetsiga gavlar och sadeltak, krönt av två kors. Hörnlisener och taknock uppåt avslutade med markerade gavelkrön. Östväggens två fönster igensatta, i övrigt enligt ritningen från 1855.

INTERIÖR - Kyrksalens väggar är vita, tredingstaket melerat i svagt blått. Den raka korväggen domineras av altaranordningen i nyrenässans från 1920-talet, ändrad och försedd med nya målningar på 1960-talet. Den altarprydnad Scholander ritade 1858 med rikt utsirad nyromansk skärmfasad utfördes inte, endast ett enkelt kors stod på altaret fram till 1898, då det ersattes av en altartavla av E Erdtman, "Den samaritiska kvinnan", nu på norra långväggen. Korset finns nu på sakristians vind, liksom ett träkors från 1786 med svepduk och vackert marmorerad sockel. Predikstolen från 1600-talet, delvis kompletterad på 1920-talet, övertog man från gamla kyrkan istället för att bekosta en ny efter Scholanders ritning. Bänkkvarteren, ursprungligen fyra, nu två, är målade i grått med fronter och dörrar med spegelfält i gult i rödvit ram, säten och bokbräden i grågrönt. Orgelläktare med barriär i gult med listverk i rosa, blått, vitt och guld. Orgel från 1879 byggd av S och E Nordström i Eksjö, med ryggpositiv i anpassat utförande från 1951. Ej läktarunderbyggnad. Väggfasta bänkar mot västväggen.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993