Stäng fönster Borgholm kn, ZELAND 2 BORGHOLMS KYRKA

Historik
Bredsättra kyrka, på Ölands östkust, består av ett rektangulärt kyrkorum med korparti i öster, sakristia vid nordväggen och torn i väster. Av den medeltida klövsadelskyrkan kvarstår västtornet, ett välbevarat försvarstorn med vaktcell vid tredje våningen. 1846-48 byggdes, fritt efter de upprättade ritningarna, den nuvarande kyrkans långhus och sakristia. Grundmurarna till den raserade, äldre kyrkan ligger kvar under golvet. 1861 försågs tornet med en lanternin. Det sadeltäckta långhuset genombryts av rundbågiga fönsteröppningar; ingångar i tornet och mitt på sydsidan leder in i det tunnvälvda kyrkorummet. Interiör och inredning utgör en tidstypisk, välbevarad en- hetlig ensemble. Bland inventarierna märks dopfunten från 1200-talet, tillskriven anonymmästaren Calcarius II.