Stäng fönster Stockholm kn, KYRKTEGLET 1 S:T ERIKS KAPELL

Historik
S:t Eriks kapell fungerade ursprungligen som bisättnings- och gravkapell till Stockholms stads allmänna försörjningsinrättning som tidigare låg på platsen. De äldsta delarna av denna anläggning uppfördes under åren 1855–60 och kom att kallas ”Grubbens” efter de ursprungliga markägarna, från och med 1922 S:t Eriks sjukhus. Det lilla gravkapellet ersatte 1913 den s k kyrkflygeln.

Ursprungligen låg kapellet vid Agnegatans norra ände, strax väster om nuvarande Trygg-Hansas stora komplex. I början av 1970-talet var det rivningshotat. 1973 skänkte Landstinget det till Kungsholmens församling. På 90-talet revs många av de äldre sjukhusbyggnaderna och ersattes av en delvis ganska storskalig bostadsbebyggelse, som fick namnet S:t Eriksområdet. Centrum av detta utformades som två mot varandra ställda hästskoformade bostadshus och i mitten av den nya park som tillkom här, Grubbensparken, fick det lilla kapellet sin nuvarande placering.

Det var 1994 som den lilla tegelbyggnaden rullades några hundra meter västerut och ingår nu som en del i det nya S:t Eriksområdet. Kapellet nyttjas f n även av en bulgarisk-ortodox församling.