Stäng fönster Skellefteå kn, MOSSAROTTRÄSK 1:206 SANKT MIKAELS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - S:t Mikaels kyrka är centralt belägen i Jörns stationssamhälle. Planen är rektangulär, med en sakristia utbyggd på den norra sidan. Det branta sadeltaket är klätt med koppar. Fasadmaterialet är rött tegel, murat i ett sick-sack mönster. De höga gavelväggarna accentueras av stora, korsformade blinderingar. Fönstren har blyspröjsar. Väster om kyrkan står klockstapeln. Den ritades av G. Rudner 1967 och är en kopparklädd träkonstruktion, i form av en spetsig, delvis genombruten pyramid, krönt av ett stort. Kors.

Kyrkans inre består av en stor sal. Golvet är av tegel, likaså altare och altarvägg. Trätaket höjer sig över mitten. Väggarna är vitmålade. Mittgången flankeras av fasta träbänkar. Altartavlan är målad av Simon Sörman.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.