Stäng fönster Åsele kn, LÅNGBÄCKEN 1:25 LÅNGBÄCKENS KAPELL

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Långbäckens kapell i Fredrika är beläget i ett skogsområde. Det uppfördes av en kapellstiftelse 1961-62 efter ritningar av Karl-Axel Suwe. Sedan 1970-talet fungerar det som församlingskyrka.

Byggnaden är av trä och består av ett rektangulärt kyrkorum med koret i öster och en smalare farstu vid västgaveln. Mot norr sträcker sig en länga med samlingssal. Exteriören avser att likna en kåta med branta sadeltak som sträcker sig ned till marken. Både tak och gavelfasader är klädda med ljusgrå panel.

Interiören täcks av betsad träpanel. Inredningen med altare, predikstol och bänkar är inköpt från Löberöds slottskapell i Skåne.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Långbäckens kapell är byggt i trä och består av två, i vinkel, sammankopplade delar; det högre och bredare kyrkorummet samt den mindre samlingssalen. Det branta, träpanelade sadeltaket sträcker sig ned till marken, vilket ger ett kåtaliknande utseende. Fasader och tak är klädda med ljusgrå träpanel. Kapellet har en fristående klockstapel.

Betsad träpanel täcker tak och väggar. Golvet är av trä. Inredningen, såsom altare, bänkar och predikstol, är inköpt från Löberöds slottskapell, Skåne.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.