Stäng fönster Laxå kn, BÅLBY 5:1 SKAGERSHULTS GAMLA KYRKA

Historik
Skagershult utgjorde tillsammans med Tångeråsa fram till 1647 en gemensam församling, med Tågeråsa kyrka som församlingsskyrka. Efter tillstånd från Drottning Kristina skiljdes de i två församlingar år 1651, då Skagerhultsbygden blivit så folkrik att den gamla kyrkan inte räckte till.
Skagershults gamla kyrka byggdes med Tångeråsa medeltidskyrka som förebild. Kyrkan är byggd av timmer med tak och fasader klädda av spån. Den är genom sin materialutformning karaktäristisk för landets träkyrkor och representerar närmast en idealbild för denna byggnadstyp. Intill kyrkan står en för tiden typisk öppen klockstapel med brädinklädda snedstöttor och spånklätt tak.
Efter ca 200 år hade församlingen återigen växt ur sin kyrka och en ny uppfördes på 1870-talet av Hasselfors bruk. Den gamla kyrkan stod som ödekyrka från 1878 till 1927, då den restaurerades under ledning av riksantikvarie Sigurd Curman och arkitekten Erik Fant.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Örebro län, 2002-01-18, Dnr 221-02443-1989