Stäng fönster Kinda kn, HYCKLINGE 1:49 HYCKLINGE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HYCKLINGE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger 15 km sydost om Kisa på en höjd invid Stångåns vattensystem. Den omges av ett samhälle bestående av villor och radhus. Invid kyrkan ligger församlingshemmet, f.d. skola och ålderdomshem.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrka i sten bestående av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i norr och torn i väster. I: Medeltidskyrka av sten. På norra sidan låg en sakristia. Kyrkan var tornlös och klockorna hängde i en stapel strax utanför kyrkogården. Interiören täcktes av ett trätak med målningar, av okänd ålder och utformning. Delar av murarna i väster och norr sparades i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats. II: Ny kyrka ritades sannolikt av Olov Tempelman, av vilken två förslag med tydlig rokokoprägel bevarats från 1775. Kyrkan byggdes i sten 1778 och hade rektangulär plan med raksluten altarvägg och sakristia på nordsidan om koret. Den äldre kyrkans västmur och delar av nordmuren ingick i den nya. År 1782 byggdes ett torn. På grund av fel begångna vid grundläggningen rämnade murarna och kyrkan fick rivas 1791, förutom tornet. III: Ritningarna till den nuvarande stenkyrkan utfördes vid ÖIÄ (Per Wilhelm Palmroth) och den uppfördes 1792 av byggmästare Casper Seurling i anslutning till det äldre tornet.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören är välbevarad, fasaderna vitputsade. Lång-huset täcks av sadeltak, korets sadeltak är valmat. Tornet kröns av en svängd huv med lan-ternin. Yttertaken är täckta med svart plåt och tornhuven med kopparplåt. Interiören har trätunnvalv. In-gångar finns genom tornet och mitt på sydsidan. Kyrkan har höga rundbågiga fönster, varav två i koret på var sida om altaret. Altartavlan av Pehr Hörberg är från 1794. Den nuvarande predikstolen tillverkades 1845-55, men har haft två kända föregångare i den äldsta kyrkan tillkomna 1692 och 1754. Orgeln är nutida och byggd 1975 av Robert Gustavsson, med den ursprungliga Schiörlin-orgeln från 1809-10, nu i SHM, som förlaga. Läktaren är samtida med kyrkan och försedd med porträttmedaljonger av Adolf Fredrik, Gustav III och Gustav IV Adolf målade av Pehr Hörberg.
Större renoveringar har genomförts 1885, 1926, 1961 (Kurt von Schmalensee), 1992-93 (Atrio arkitekter AB, Västervik).

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Från den medeltida kyrkan härrör cuppan till en romansk dopfunt.

Uppgifterna är sammanställda av Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2000; rev. 2003