Stäng fönster Gävle kn, STRÖMSBRO 16:1 M.FL. STRÖMSBROGÅRDEN (STRÖMSBRO HERRGÅRD)

Historik
Strömsbro herrgård var tidigare inspektorsbostad och kontor till Strömsbro bränneri. Innan den kom i bränneriets ägor på 1770-talet bestod gården av en mindre huvudbyggnad med två små flyglar, samtliga i en våning och timrade. År 1776 påbörjades ombyggnader under ledning av stadsbyggmästare Raphaël Pousette. De båda små flyglarna revs och den gamla huvudbyggnaden kom tillsammans med ett nyuppfört hus att utgöra flyglarna till en ny timrad huvudbyggnad. Flyglarna placerades snett utifrån denna, troligen efterbildande Carl Hårlemans placering av flyglarna vid Gävle slott. Den nya huvudbyggnaden fick en hög sockelvåning med tunnvälvda källare för lagring av brännvin. Troligen hade huset brutet tak med valmade gavelspetsar likt flyglarna. Det eldhärjades 1852 men återuppbyggdes 1877, nu i en våning under sadeltak, efter ritningar av stadsarkitekten M. A. Spiering. Fasaderna är nu reverterade och rosakalkade.