Stäng fönster Gävle kn, SÖDER 17:7 BUREGÅRDEN

Historik
Buregården på Söder i Gävle är en trävilla i två våningar uppförd 1880 i fornnordisk stil. Byggnaden ritades av Gävles då nyblivne stadsarkitekt Erik A Hedin som ritkontor och privatbostad för arkitekten själv med familj.
Hedin har haft stor betydelse för Gävles utveckling och framväxt. Han var engagerad både i stadsplaneringen och utformandet av byggnaderna och verkade även som arkitekt. Han ritade ett femtiotal byggnader i stan med omnejd. Buregården ligger i ett sammanhang med fyra andra byggnader ritade av Hedin vilka tillsammans utgör en välbevarad och för sin tid karakteristisk miljö.
Buregården tillhör den generation av byggnader som uppfördes i en rusch efter stadsbranden 1869. Buregården byggdes enligt senaste mode och med moderniteter som badrum med rinnande vatten. Delar av badrummet i övre våningen har bevarats sedan uppförandet. Även i övrigt har interiörerna bevarats utan några större förändringar. Rumsindelningar och alla snickerier finns bevarade i hela huset. I bottenvåningen finns en köksinredning och även ytskikt på väggarnabevarade. Exteriören har de typiska detaljerna för den stil som kallas den fornnordiska,. Den ursprungliga färgsättningen var troligen svarttjärad panel.
Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Uppsala län, 1999-09-06, Dnr 221-1618-89