Stäng fönster Kalmar kn, KRÖGAREN 9 M.FL. HÖGLUNDSKA HUSEN

Historik
Byggnadernas gatulinje följer kvarterets äldre sträckning som bestämdes av den 1878 rivna Preusservallen, en del av det befästningsverk som omgav Kvarnholmen. Huset nr 10 är byggt av timmer i två våningar omkring 1700, men har fått sitt nuvarande utseende under 1800-talets senare del. Det har en ovanlig planlösning med en halv mezzaninvåning över portgången. Fasaderna är reveterade och ljust brunfärgade, taket brutet och täckt med tegel. Den friliggande trappan är den nu enda bevarade på Kvarnholmen. Fast inredning från 1800-talet är bevarad liksom en intakt hissanordning på vinden.
Byggnaden nr 9 är uppförd i timmer i två våningar omkring 1800. Fasaderna är klädda med stående gulmålad panel med gröna fönstersnickerier och taket brutet samt täckt med tegel. Liksom grannhuset har byggnaden genomgått en större renovering under 1800-talets senare del och fast inredning från denna tid är ännu bevarad.