Stäng fönster Hudiksvall kn, GAMLA APOTEKET 1 BRUNSKA GÅRDEN

Historik
Gårdsanläggningen tillkom 1842-53 genom en rad om- och tillbyggnader av den äldre bebyggelsen på gården, och är ett väl bevarat exempel på senklassicismens träbyggnadskonst. Byggherre var apotekare Julius Brun. Gården består av en huvudbyggnad och en brevid liggande apoteksbyggnad utmed Storgatan samt två flygellängor ned till den liggande Strandgatan. Flyglarna är mot sjön sammanbundna av en låg byggnad, med terrasstak i gårdsplanet och en barriär mot gatan. Huvudbyggnaden, ett tvåvåningshus med lågt valmtak, är klätt med stående slätpanel och har en taklist i form av en klassisk triglyffris. Apoteksbyggnaden är ett högt envåningshus med en rikt utformad klassicistisk träfasad, indelad av joniska pilastrar och tre mellanliggande fönsterpartier med rundbågiga, skulpterade överstycken. Flyglarna är envånings timmerbyggnader.