Stäng fönster Kalmar kn, BORGMÄSTAREN 4 ROSENLUNDSKA HUSET

Historik
Huset uppfördes 1654-58 av borgmästaren Johan Erikson Rosenlund och är en särling bland stadens övriga karolinska byggnader. Den kraftiga taklisten i huggen ölandssten med diamantsnittsliknande dekor på undersidan är unik, och den sexdelade planen var sällsynt då huset byggdes. Huset förlängdes vid 1800-talets mitt, men är i övrigt oförändrat till det yttre. Det är ett tvåvånigt, putsat hus under ett brant, svängt, valmat tegeltak och med en rutpanelad entréport med rika smiden. På gaveln finns en utbyggd källarstuga, som leder till en stor kryssvälvd källare. Byggnadens inre är trots moderniseringar på 1700- och 1800-talen tämligen oförändrat. Den Rosenlundska gården har i omgångar hyrts av stiftets biskopar och tjänats som lokal åt Kalmar läroverk i trettio år. Från 1851 och drygt hundra år framåt tillhörde gården bryggarfamiljer, vilka inrättade bryggeri i gårdsbyggnaden.