Stäng fönster Kalmar kn, RÅDMANNEN 5 RÅDHUSET KALMAR

Historik
Rådhuset, i holländsk klassicistisk stil, ritades troligen av fortifikationsofficeren Magnus Gabriel Craelius och stod färdigt 1690. Byggnaden var då försedd med två flyglar, burspråk och en takryttare, vilka förstördes vid branden 1731. I övrigt kunde huset återställas och står idag tämligen oförändrat. Fasaden, vars mittparti betonas av en svagt framspringande, rusticerad risalit, präglas av de många fönstren, vilka genom olika storlekar markerar våningarnas karaktär. Mellan huvudingången och mezzaninvåningen finns tre stenkartuscher, skulpterade av Jakob Schultz, symboliserande lag och rättsskipning. Huvudentrén leder in till den välvda bottenvåningen, där en rådhuskällare inrymdes fram till senare delen av 1800-talet. Vid en ombyggnad och restaurering 1906-07 inreddes mezzaninvåningen. En omfattande inre restaurering företogs 1953-54.