Stäng fönster Mullsjö kn, NÄS 4:6 NÄS HERRGÅRD

Historik
Näs herrgård med tillhörande byggnadsbestånd är belägen på en udde i Nässjön. Den nuvarande manbyggnaden, uppförd på 1770-talet, ligger nära sjön och har två flyglar. Ytterligare tre byggnader ligger kring den rektangulära gårdsplanen. Porthuset, sannolikt från sent 1600-tal, är troligen unikt. 1541 omtalas Näs för första gången i akterna. Byggnadernas placering tyder på att det inte skett några större förändringar av mangårdens disposition sedan 1600-talet. Sannolika rester efter äldre byggnadsbestånd finner man dessutom i källarvåningarna under huvudbyggnaden samt norra och södra flygeln. Byggnadsminnet består av sex byggnader. Huvudbyggnaden är uppförd av timmer i ett och ett halvt plan och vilar på en äldre källarvåning av sten. Byggnaden är klädd med gulmålad locklistpanel och har ett brutet tegeltäckt tak med avvalmade gavelspetsar. Norra flygeln (c. 1816) är uppförd av timmer i ett plan. Fasaden är täckt med locklistpanel. Södra flygeln (c. 1760) är likt den förra uppförd i ett plan med locklistpanel. Övriga byggnader utgörs av mangelbod, det ovan nämnda porthuset och ett Magasin. Magasinet och Porthuset är dendrokronologiskt daterade till ca 1690-1770 respektive 1689-95. Inom byggnadsminnets skyddsområde ligger också ett f.d. bostadshus, stall, Ladugård samt ett vedskjul.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Jönköpings län, 1997-12-10, Dnr 221-3969-97.