Stäng fönster Robertsfors kn, NYBYN 47:1 TINGSHUSET I ÅNÄSET

Historik
Byggnaden uppfördes efter ritningar av Umeåarkitekten C F Sandgren, daterade 1896, för Nysätra nybildade tingslag. Den är uppförd av timmer i två våningar med förhöjt mittparti markerande tingssalens plats. Fasaderna är klädda med liggande panel med detaljrika omfattningar, listverk mm, allt målat i ljustgult och vitt. Det valmade taket är klätt med plåt samt överst krönt av en takryttare. Uthuset i en våning har samma fasadbehandling och plåttak; det inrymde ursprungligen arkiv och häkte. Efter tingställets indragning inköptes tingshuset av Robertsfors kommun som i sin tur överlåtit det på en stiftelse med målsättning att bevara tingshuset som en kulturell samlingsplats i bygden.