Stäng fönster Skellefteå kn, FALKEN 5 MARKSTEDTSKA GÅRDEN

Historik
Markstedtska gårdens huvudbyggnad uppfördes ursprungligen 1881 av rådmannen och handlanden D R Markstedt efter ritning av stockholmsarkitekten Johan Laurentz. Släkten Markstedt var i flera generationer handlande, sågverks- och varvsägare samt skeppsredare och företaget var på sin tid ortens största arbetsgivare. Byggnaden är uppförd av trä med liggande panel i nyrenässansstil med omsorgsfullt utformade detaljer. Mot gården vetter en veranda i två våningar. Fasaderna är målade i gult och gråbeige. Det valmade sadeltaket täcks med korrugerad plåt. Ursprungligen var delar av övervåningen ej i full höjd men påbyggdes och anpassades till byggnaden i övrigt 1926. Byggnaden är i gott skick och utgör ett representativt exempel på den stenhusimiterande panelarkitekturen i landsortsstäderna vid 1800-talets slut.