Stäng fönster Umeå kn, UMEÅ 6:2 RÅDHUSET, UMEÅ

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Under perioden från 1600-talet och fram till den stora stadsbranden i Umeå 1888 byggdes ett antal rådhus av trä, som av olika anledningar brann ned eller förföll. Efter stadsbranden fick stadsarkitekten Fredrik Lindström i uppdraget att rita flera offentliga byggnader, bland annat ett nytt rådhus av sten och den nya kyrkan (Eriksson, 1990, s 121). Rådhuset betraktades som en symbol för staden och skulle därför ges en representativ prägel. Arkitektens val föll på holländsk ungrenässans som ger både ett festligt och monumentalt intryck.

Rådhuset i Umeå ligger vid Rådhustorget mitt i staden, men vänder huvudfasaden mot älven och Storgatan. Flera rådhus har tidigare varit belägna vid samma torg. Mellan åren 1971-1994, efter tingsrättsreformen, fungerade rådhuset som tingshus.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohist_Umea_TR.pdf

För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-09-01, Eriksson, Eva, "Den moderna stadens födelse: Svensk arkitektur 1890-1920". Stockholm: Ordfronts förlag, 1990