Stäng fönster Umeå kn, UMEÅ 6:2 RÅDHUSET, UMEÅ

Historik
Rådhuset i Umeå ligger strax intill den plats där stadens första rådhus byggdes på 1600-talet. Den nuvarande byggnaden, grundlagd 1890 och ritad av Umeås förste stadsarkitekt Fredrik Olaus Lindström, fick i den nya stadsplanen en framträdande placering uppe på älvbrinken med sin huvudfasad mot älven i söder. Lindström gav rådhuset ett representativt men ändå festligt utseende, inspirerat av holländsk renässans, med en bred hög trappgavel och många torn av olika modeller. Till det omväxlande intrycket bidrar också färgspelet mellan väggytornas röda tegel och den ljusa sandstenen i fönsteromfattningar, portaler mm. På många ställen i fasaden tvangs man av sparsamhetsskäl att använda billigare material, bl gjutjärn som ströks med oljefärg i sandstenens ljusgula ton.

Rådhuset innehöll inte bara stadsfullmäktigesal och administrationslokaler. Hela västra delen var från början reserverad för rättsväsendet med polisstation och finkor i bottenvåningen samt rättssal i övervåningen. I bottenvåningen fanns dessutom telegrafstation och postkontor. Numera disponeras lokalerna av Umeå tingsrätt.