Stäng fönster Umeå kn, SLÖJDAREN 2 SLÖJDAREN 2

Historik
Fastigheten ingår i det förnämare stadsparti som under 1870-80-talen växte upp utmed Storgatan mellan den nya bron och västra Esplanaden. En villa byggdes här 1882 av löjtnant Leopold Grahn med maka efter ritningar av arkitekten Johan Nordqvist. Den har stomme av stående timmer, en för staden vid denna tid ovanlig konstruktion. Byggnaden är rektangulär med polygonala hörnpaviljonger. Panelen är målad i grått; dess detaljer är en direkt översättning i trä av tidens puts- och stenarkitektur. Exteriören är synnerligen väl bevarad och utgör ett gott exempel på det sena 1800-talets rikt dekorerade panelarkitektur i nyrenässans. Ursprungligen var endast bottenvåningen och gavelpartierna i vindsvåningen inredda. Först på 1920- och 30-talen delades huset upp i flera lägenheter. Även i det inre finns ursprungliga detaljer bevarade, såsom dörrar, dörr- och fönsterfoder samt andra lister.
Såväl huvudbyggnaden som gårdshuset genomgick 1977-78 en försiktig upprustning.