Stäng fönster Stockholm kn, DIGELPRESSEN 1 BRÄNNKYRKAGÅRDEN

Historik
Brännkyrkagården var namnet på den församlingsgård som Brännkyrka församling lät uppföra för att mot billig ersättning kunna logera boende med små resurser, företrädesvis pensionärer med folkpension. Den ideella föreningen Brännkyrkagården bildades 1927 och 1929-30 uppfördes ett tjockhus och ett smalhus efter ritningar av arkitekten Hakon Ahlberg.

Olsson & Rosenlund, trävauföretaget som under 1900-talets första hälft dominerade markinnehavet och arbetstillfällena i Hägersten, donerade gratis mark till bygget men såg till att få leverera teglet som byggnaderna murades av. Tegelproduktionen bedrevs bara några hundra meter från byggplatsen.

Lägenheterna var mycket små och spartanska men ansågs vid byggnadstiden ha relativt hög standard. Synen på detta ändrade sig emellertid fort. 1957 delades församlingen och Brännkyrkagården hamnade utanför moderförsamlingen som bidragit med pengar till driften. Standarden var för låg för senare tiders krav och fram till mitten av 1980-talet pågick en förslumning. 1985 undanröjdes alla rivningshot då arkitektkontoret Tunagruppen i Eskilstuna uppdrogs att föreslå en kraftig ombyggnad av interiörerna för att få till stånd en annan lägenhetssammansättning. Med statliga lån och avdrag genomfördes den genomgripande ombyggnaden och ett tredje bostadshus uppfördes samtidigt av byggföretaget Reinholds. Reinholdsgruppen tog över ägandet efter att Stockholms stadsmission fungerat som förvaltare i något år.

Källa:
Hus i Hägersten 1 Hägerstensbygden 1996, Organ för Hägerstens Hembygdsförening, årgång 31, volym 34.

Hall, Bo G. Mälarhöjden med omnejd - från Örnsberg till Vårberg, 2000