Stäng fönster Åsele kn, STORSJÖ 1:2 M.FL. VÄSTRA STORSJÖ

Historik
Gården Västra Storsjö utsynades 1759. Den första bebyggelsen låg troligen nere vid sjön. Under 1700-talets senare del flyttades gårdsplanen ett stycke upp i sluttningen.
Idag finns ett tiotal träbyggnader på gården, flertalet uppförda under 1800-talet: en fd kyrkstuga, flyttad från Åsele kyrkstad (nu bostadshus), ett härbre, troligen från 1774, en ladugårdsbyggnad av senare datum, matbod, bagarstuga, två timrade manbyggnader samt en loge. Byggnaderna har till exteriör och gruppering bevarat en ålderdomlig karaktär typiskt för Åseleområdets byggnadstradition.
Av särskilt intresse är logbyggnaden, där vatten från Kroktjärnen ca 3 km från gården utnyttjats i en sinnrik anläggning. Vattnet har i en grävd kanal letts ner till gården och in under logen för att driva en skvaltkvarn, en ramsåg, stifttröskverk, svarvstol, bandsåg och slipsten.