Stäng fönster Härnösand kn, JURISTEN 6 GAMLA LANDSTATSHUSET, HÄRNÖSAND

Historik
Härnösand blev för andra gången residensstad 1778. Landshövdingeämbetet flyttades då från Sundsvall. För ändamålet planerades en nybyggnad av ett residens för landshövdingen. Detta stod färdigt 1791, en tvåvåningsbyggnad med mezzaninvåning uppförd i sten och puts vid Stora Torgets västra sida. Länsstyrelsen kunde flytta in i samma byggnad 1805 från ett provisorium på den östra sidan av samma torg. Här satt de kvar fram till 1863. Efter en uppgörelse 1861 påbörjades också en nybyggnation av ett nytt landstatshus söder om torget för länsstyrelsens räkning. Detta stod klart 1863. Trots byggnadens moderna anslag växte styrelsen ur lokalerna tämligen omgående. Ett nytt landstatshus projekterades vid Nybrogatan och uppfördes 1908-1910 efter ritningar av arkitekten Aron Johansson. Huvudbyggnaden är uppförd i 2 höga våningar, hög, delvis inredd vindsvåning samt källare. Källarvåningen med sin höga sockel består av huggen granit, varpå troligen en stomme av tegel murats och utvändigt slätputsats och målats i rödtonat gult, samt däröver ett valmat tak belagt med koppar i skivor med traditionell parallell ståndfals. Runt om huset löper en kraftigt artikulerad takfot. De nationalromantiska dragen i byggnaden går igen framför allt i formen, då byggnaden uppförts som vasatidens slott med en kraftigt kringbyggd, sluten gård, och i de höga korspostfönstren med fyra lufter utformade med flerspröjsade små glasrutor. Huvudfasaden mot söder domineras av symmetri och en ornamentik som minner om jugend, nationalromantik och barock. Interiören har en central trapphall mot Nybrogatan i 2 plan med paradtrappa i kalksten. Sessionssalen i ÖV mot Nybrogatan har ett parkettgolv i ett något ovanligt rutmönster, högt välvt stucktak i vitt med hörnornament i form av kartuscher med länsvapnet och stadsvapnen för Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik omslutna av växtkvistar av olika arter. Den västra flygeln är uppförd 1928 i två våningar, inredd vind samt souterrängvåning efter ritningar av Aron Johansson. Den östra flygeln är uppförd 1935-38 efter ritningar av dåvarande länsarkitekten med samma exteriörutformning som den föregående, dock utan souterrängvåning.