Stäng fönster Falköping kn, MÖSSEBERG 47:10 M.FL. MÖSSEBERGS KURANSTALT

Historik
Mössebergsparken är det samlade namnet för den sammanhållna byggnads- och parkmiljö som utgör Mössebergs kuranstalt. Denna grundades 1865 under namn av Mössebergs Vattenkuranstalts Aktiebolag. Männen bakom grundandet var framförandra greve Gösta Posse, ägare till bl a Vretens egendom samt läkaren A F Melander. Bakgrunden till etableringen var den sunda luften på Mössebergs höjder och det ymniga källvattnet men en viktig förutsättning var troligen att kurorten blev lättillgänglig för tågresenärer i och med västra stambanans dragning öster om Mösseberg, en dragning Gösta Posse aktivt arbetat för. 1866 tillsattes kurortens första läkarbefattning av den då 35 årige dr Otto Torstensson från Askersund.

En park anlades och ett bad- och societetshus stod klart 1867. Detta brann emellertid redan 1871 men ett nytt stod färdigt året därpå på samma grund som det första. Av detta badhus återstår idag mittpartiet som utgör bostadshuset Mössebergsparken nr 2. Badhuset var byggt efter samma princip som det föregående, med sällskapsrum i mittpartiet och två flyglar med badlokaler. Vid mittpartiets norra sida fanns ett kapell. Under 1880-talet tillkom ett större och ett mindre hus för över- och underläkarens mottagningar, inrymmande även kamrerens kontor, gymnastiksalar och laboratorium, nuvarande Mössebergsparken 30 resp. 30B. En villa inrymmande apotek byggdes nordväst om badhuset samt flera privata villor med gästrum som uthyrdes till kurortsbesökarna. Utanför parken i korsningen Danska vägen/Mössebergsgatan uppfördes en restaurangbyggnad (idag riven). Flera av villorna längs Svandammsvägen och Lidgatan har också anknytning till kurorten genom uthyrning av gästrum, ett hus har varit postkontor och ett annat lasarett i betydelsen boende för mindre bemedlade kurortsbesökare. Vid Svandammsvägen låg en stallbyggnad då kurorten hade omfattande hästskjutsverksamhet samt bedrev jordbruk på sina ägor.

År 1885 byggdes ett tuberkulossanatorium, det s.k. Bredablick, på högplatån sydost om nuvarande utsiktstornet, byggnaden revs dock 1962, en ny restaurangbyggnad med samma namn står nu på dess plats. Satsningen på tuberkulospatienter och överdrivna badkurer ledde med tiden till en nedgång för kurortsverksamheten. Otto Torstenssons experimenterande med verkningslösa eller rent av farliga behandlingar samt smittorisken gjorde att gästantalet sjönk drastiskt mot slutet av seklet och kurorten stod inför en kris då en ny ledning tillsattes 1898. Denna bestod av den nytillträdde överläkaren Frithiof Odenius från Stockholm samt den nya styrelsen med Falköpings borgmästare Otto Brummer som ordförande.

Från sekelskiftet 1900 satsade man stort på att göra kurorten mer attraktiv och fortsättningsvis var målgruppen både sjuka, konvalescenter och friska personer, i första hand ur samhällets övre skikt, tuberkulospatienter var inte längre välkomna. Parken och badhuset rustades upp och ett nytt stort hus med 33 gästrum, den s.k. Nya villan uppfördes 1902 för att kunna hålla verksamheten igån även under vintern. Samtidigt uppfördes utsiktstornet som en extra attraktion. Vid unionskrisen med Norge 1905 ökade antalet gäster som nu föredrog svenska kurorter framför de norska. Nya Villan byggdes därför till och 1907 stod ett fullt utbyggt "vintersanatorium" klart med ett 70-tal gästrum och sällskapssalonger med magnifika jugendinteriörer och exklusiva möbler. Med sanatorium avsågs här en "friskvårdsinrättning" några tuberkulospatienter tog man inte emot. För gästernas motions skull byggdes en kägelbana omkring 1910.

Under första delen av 1900-talet var Mössebergs kurort en populär vistelseort för landets societet. 1917 hägnades hela parken in och man fick därefter betala inträde för att få promenera i parken. Mot slutet av 1930-talet ledde en kraftig nedgång i antalet besökande till en ny kris för bolaget, men andra världskriget innebar ett kraftigt uppsving då de förmögnas resor till kurorter utomlands stoppades under sex år. Därefter innebar den framväxande charterturismen slutet för kurorten som exklusivt resmål.

1954 såldes parken med byggnader till kommunen. Många av parkens villor blev nu vanliga bostäder eller fick andra funktioner. Kurortsverksamheten drevs dock vidare. Vintersanatoriet utökades 1976 med en modern badavdelning i den låga byggnaden nordväst om "Nya Villan". På 1980-talet köptes kurortsrörelsen av "Dagen-gruppen", en del av Pingströrelsen. 1994 byggdes anläggningen ut med en ny bad- och behandlingsbyggnad i fem våningar nordväst om de gamla byggnaderna. Denna inrymmer idag också äldreboende. Kurortsverksamheten togs 2006 över av Bräcke diakoni och ytterligare utbyggnad av anläggningen pågick under 2007.

KÄLLOR:
Ulla Andersson, Eyvor Hedberg & Ulla Nordmark, "Mössebergsparken, minnen från en kurort" Falköping 1979.
Ulla Nordmark, "Mössebergs kurort, hälsokälla med historia", Mössebergs kurort 2004.
Sverker Larsson, länsstyrelsen i Västra Götalands län. Noteringar vid tillsyn 2006.