Stäng fönster Haninge kn, SUNDBY 7:1 SUNDBY HERRGÅRD

Historik
Sundby blev säteri 1688 och en huvudbyggnad av timmer med bottenvåning av sten - ännu bevarad som ruin - uppfördes. Denna brändes av ryssarna 1719 och en ny herrgårdsanläggning - den nuvarande - uppfördes ett stycke längre norrut året därpå. Huvudbyggnaden är uppförd av timmer och rödfärgad locklistpanel i en våning under ett högt s.k. falskt säteritak, täckt med tegel. I byggnadsstommen ingår en äldre parstuga. Invändigt finns välbevarad fast inredning; främst kan nämnas takmålningar i flera rum samt en stormönstrad stofttapet i salongen.
Den tillhörande kontorsflygeln från 1800-talets senare del är byggd i en våning av timmer med rödfärgad locklistpanel. Taket är tegeltäckt.