Stäng fönster Lidingö kn, LIDINGÖ 10:469 LIBERTAS FYR (GRÖNE JÄGAREN)

Historik
Libertas fyr tändes den 6 juli 1931 sedan Kungl. Lotsstyrelsen den 27 januari samma år givit Stockholms Hamnstyrelse rätt att anordna två 6:e ordningens AGA-fyrar i stadens hamninlopp, kallade Värtagrundet respektive Libertas. Samtidigt drogs en tidigare fyr vid Loudden in. Libertas fyr drivs fortfarande med acetyléngas i sin ursprungliga utrustning bestående av en klippventil av typ KMD-130 enligt ingenjör Gustav Daléns världsberömda uppfinningar, vilka år 1912 renderade honom Nobelpriset i fysik.
Libertas fyr är en av de sista på ursprunglig plats, i kontinuerlig drift arbetande gasfyrarna i världen, och är enligt Sjöfartsverket ensam i sitt slag i Sverige.