Stäng fönster Lidingö kn, HÖGUDDEN 30 VILLA HÖGBERGA

Historik
På en av södra Lidingös höjder och med milsvid utsikt över infarten till Stockholm reser sig Villa Högberga likt en imponerande tegelborg. Den uppfördes 1909-11, efter ritningar av Carl Westman, som privatbostad åt skriftställaren och konstsamlaren Klas Fåhræus. År 1916 tillbyggdes ett konstgalleri i form av en basilika, inspirerad av kinesisk arkitektur.
Fasaderna av tegel är slammade i grått och fönstersnickerierna brunmålade. En relief i sandsten över huvudingången från en av de stora terrasserna är utfärda av J A G Acke.
Villan har ett fyrtiotal rum och en planlösning med samma enkla solida karaktär som exteriören. Många rum förbinds med välvda öppningar. Rummens väggar är gulputsade. Ett av vindsvåningens många sovrum är dekorerat med målningar av konstnären Filip Månsson.
Villa Högberga renoverades 1977. Samtidigt byggdes en fristående bostadslänga av tegel efter ritningar av arkitekten K-A Odebring.
Den branta skogstomtens läge och karaktär har skickligt utnyttjats av trädgårdsarkitekten Rudolf Abelin, som anlade trädgården med des stora terrasser, en uteplats - "offerplats" - med bord och bänkar och en smäckert utformad paviljong.
Klas Fåhræus sålde Högberga 1926, varefter villan under ett trettiotal år användes som konvalescenthem. Anläggningen drivs nu (1989) som kurs- och konferenslokal i landstingets regi.