Stäng fönster Nacka kn, SICKLAÖN 102:1 SETTERWALLSKA VILLAN

Historik
En av de äldsta byggnaderna i Nacka, ritad av arkitekten Johan Laurentz och uppförd 1896 som sommarbostad åt direktören J G Setterwall. Trädgården omfattade då större delen av Finntorp och nådde fram både till Ryssviken i norr och till Järlasjön i söder, men har senare avstyckats.
År 1950 inköptes villan av dåvarande Nacka stad och användes senare bl a som föreläsningslokal och vandrarhem. Sedan 1980-talets början är byggnaden åter privatägd och inrymmer nu kontor. Åren 1985-86 utfördes en restaurering varvid vissa äldre målningar bedömdes vara i alltför dåligt skick för att konserveras och därför målades över.
Den magifika patriciervillan har en ytterst påkostad utformning i en tidstypisk, historieinspirerad stil. Murarna på hög sockel av sandsten är av gulrött, holländskt tegel med dekorativa inslag i grått och gult. Villan har torn, lanternin, burspråk, altan och en veranda med balkong. Under 1920- och 30-talen inbyggdes delvis den ursprungligen öppna verandan.
Även interiören är ett belysande exempel på ett välbeställt borgarhem i slutet av 1800-talet och visar att sommarbostaden skulle håLla samma standard som stadsvåningen. Bottenvåningen domineras av en stor hall med handmålat, blyinfattat fönster intill ektrappan samt bibliotek och sällskapsutrymmen. Rummen har höga ekpaneler och salongen vid altanen sidentapeter. Kassettakets dekorationsmålningar är utförda vid Althins målarskola i Stockholm. Övervåningen har liknande planlösning samt några smårum intill f d serveringsrummet ovanför köket. Ovanför salongen inreddes ett stort sovrum och en matsal i vinkel mellan detta och serveringsrummet. Båda våningarna har takdekorationer i stuck och öppna spisar av italiensk marmor. En av kakelugnarna är från 1700-talet och hitflyttad.