Stäng fönster Nynäshamn kn, NYNÄSHAMN 2:43 NYNÄS GÅRDS LOKSTALL

Historik
Nynäs Gårds Lokstall uppfördes år 1901 av Stockholm-Nynäs Järnvägsaktiebolag (SNJ) som lokstation för den nyanlagda enskilda järnvägen mellan Stockholm och Nynäshamn. Denna järnväg var en av de viktigaste förutsättningarna för samhällsetableringen Nynäshamn kring år 1900. Rundstallet byggdes i tegel med ursprungligen fyra lokplatser förenat med vattentorn och en 15 meters vändskiva, som även förband en verkstad med två spår. Omkring 1928 byggdes ett motorvagnsstall med ett spår intill verkstaden. Mellan stallet och huvudspåret uppfördes en byggnad utan spår för landsvägsbussar och målarverkstad. Anläggningen används sedan 1992 av Föreningen Nynäshamns Järnvägsförening och har senare av föreningen från Nynäshamns kommun förvärvats med äganderätt.
Nynäs Gårds Lokstall är, med dess bevarade inredning, det enda i sitt slag i Stockholms län och är veterligen det enda exemplet på ett, av ett enskilt järnvägsbolag uppfört, på ursprungligt sätt alltjämt fungerande s k rundstall med spåranslutning till en trafikerbar normalspårig järnvägslinje.