Stäng fönster Sigtuna kn, ODENSALA-KUMLA 2:4 LILL-KUMLA GÅRD

Historik
Fastighetens huvudbyggnad är ett bostadshus från slutet av 1800-talet, inrett för modernt boende, medan samtliga ekonomibyggnader företer en mycket ålderdomlig prägel. Orsaken härtill är att jordbruket sedan 1940-talet varit utarrenderat och att ekonomibyggnaderna därför undgått modernisering.
Lill-Kumla leder sitt ursprung från laga skifte av Kumla by 1842, varvid dåvarande ägaren av Kumla 2:4, bonden Anders Jansson ålades att flytta sin gård på ¼ mantal kronoskatte till dess nuvarande plats 600 meter väster om den gamla byn.
Lill-Kumla har en s k götisk gårdsform, d v s mangård och fägård avskiljs av ett staket. Mangården utgöres av en huvudbyggnad (mangårdsbyggnad), som flankeras av en källarstuga (lillstugan) och en spannmålsbod.
Fägården är tresidigt kringbyggd med stall, ladugård, loge, svinhus, vagnslider, hönshus, slöjdbod, avträde, vedbod. Lillstuga har tidigare varit bostadshus, men fungerar nu endast som förvaring av inventarier. Ca 150 meter norr om huvudbyggnaden ligger en smedja.
Den ålderdomliga prägeln gäller inte endast det yttre. Även interiörerna är orörda. Så är t ex båsen och spiltorna m m kvar liksom bälgen i smedjan.
Lill-Kumla uppvisar en "frusen" bild av en mindre uppländsk bondgård från tiden före 2:a världskriget. Att vissa herrgårdsanläggningar och även torp bevarats relativt orörda är inte ovanligt men att en gård av Lill-Kumlas storlek bevarats som här skett torde höra till ovanligheten.