Stäng fönster Vårgårda kn, LJUNGÅS 1:1 LJUNGÅS

Historik
Gården Ljungås omnämns första gången 1613 som krontorp. Vid storskiftet 1804 skiftades utmarken och de nuvarande gränserna för fastigheten fastställdes. I fastigheten ingår fyra byggnader.
Manbyggnaden utgörs av en långloftsstuga, en hustyp som tidigare varit vanligt förekommande i Sjuhäradsbygden och övriga Västergötland. Den är uppförd i 1 ½ våning i slutet av 1700-talet eller början av 1800-talet och restaurerad 1993-1995. Lillstugan är från mitten av 1800-talet och restaurerades 1999-2000. Ladugården är från 1871 och flyttad 1994, från Kärnhult i Nårunga socken, till samma plats som en ursprunglig ladugård från 1861 vilken förfallit. Dessutom finns en jordkällare.
Ljungås förklarades som kommunalt naturreservat 1992 på grund av ägornas ålderdomliga struktur. Förklaringen till detta är att modernt åker- och skogsbruk aldrig använts på fastigheten. Djurhållningen på gården upphörde på 1960-talet. Nuvarande ägarna har, enligt skötselplanen för naturreservatet, återställt omgivande ängs- och hagmarker, kärrmark och vårdar den 130-åriga skogen genom skogsarbete och plockhuggning.
Fastigheten Ljungås med manbyggnad och övriga byggnader, inägor samt utmark utgör en mycket välbevarad representant för 1800-talets skogshemman.

KÄLLA: Beslut om byggnadsminnesförklaring 2000-11-29