Stäng fönster Uppsala kn, KRONÅSEN 1:27 UPPSALA HÄLSOBRUNN OCH EKLUNDSHOF

Historik
Källan vid Polacksbacken blev under 1700-talet ett populärt utflyktsmål för källdrickning sommartid. 1819 uppfördes den äldre av de bevarade byggnaderna - det nu så kallade brunnshuset. Anläggningen ägdes ursprungligen av borgerskapets fattighusfond. 1832 öppnades i närheten värdshuset Eklundshov. 1839 bildade en handlare i Uppsala bolag med stadens apotekare för att driva brunnsrörelsen. Då uppfördes brunnspaviljongen (brunnskyrkan) som samlingssal och andaktslokal. Sista gången annons infördes i stadens tidning om brunnsdrickning vid Uppsala hälsobrunn var den 31 maj 1881. Någon tid därefter torde rörelsen ha upphört. Brunnen kom att ingå i det regementsområde som anlades på den gamla militära övningsplatsen vid Polacksbacken. 1959 utfördes en restaurering av brunnshuset, varvid anläggningens stora sal återställdes. Brunnshuset är nu museum över den forna brunnsrörelsen. Brunnspaviljongen används som föreläsningssal för regementet.