Stäng fönster Sigtuna kn, SIGTUNA 2:74 SIGTUNASTIFTELSEN

Historik
Sigtunastiftelsens anläggning har en för Sverige helt unik funktion som ett centrum för kyrklig enhetskultur. Biskop Manfred Björkquist var idégivaren och arkitekt Johan Åkerlund gestaltaren. Genom slutenhet, tyngd och enkelhet i material i byggnadens exteriör och många gånger en viss lätthet i interiörerna, ansluter sig Åkerlund i detta byggnadsverk till det tidiga 1900-talets mera betydande nationella jugendarkitektur. Toskansk arkitekturtradition speciellt från klosteranläggningar har varit en annan inspirationskälla. Rosengården med sin springbrunn och arkadgång utgör centrum i byggnadsverket.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Stockholms län, 1991-02-14, Dnr 11.392-14-88