Stäng fönster Stenungsund kn, UCKLUMS-SMEDSERÖD 1:1 INLANDS NORDRE OCH FRÄKNE HÄRADERS TINGSHUS

Historik
Smedseröds tingställe och gästgivaregård ligger i Ucklums socken vid den gamla riksvägen genom Bohuslän. Det nuvarande tingshuset uppfördes 1876. Det ersatte då en äldre byggnad från 1829. Möjligtvis fanns det även en ännu äldre tingsbyggnad på samma plats. Den nuvarande gästgiveribyggnaden uppfördes 1860. Tingsverksamheten på Smedseröd går tillbaka till 1685. Gästgiveriet lär ha tillkommit redan 1680.

Tinget har uråldriga, förkristna anor i den nordiska rättsskipningen. Genom Magnus Erikssons landslag från 1350 reglerades att det i varje härad, domkrets, skulle finnas en särskild tingsplats. Under Karl XI:s regeringstid ställdes krav på att man även i den lokala rättsskipningen skulle använda särskilda byggnader, tingshus. Från 1734 blev det lag på att bönder med mantalssatt jord skulle uppföra ett tingshus i varje härad genom valda ombud - tingshusbyggnadsskyldige - vilka stod under Landshövdingens tillsyn.

Underhandlingarna på tingen, tingsmötet, föregick under flera dagar vid några tillfällen på året. Man reste till tinget från hela häradet och det var naturligt att tinget hölls i närheten av gästgivaregårdar och skjutsstationer. Valet av Smederöd som tingsställe var därför naturligt. Jämför exempelvis med Tanums gästgiveri och tingshus.

Etablerandet av gästgiverier med skjutsstationer var tillsammans med postbefordran en viktig komponent i skapandet av en fungerande svensk infrastruktur. Under 1600-talet lagstiftades om ett finmaskigt nät av gästgiverier och skjutshåll längs de allmänna vägarna med fastställda taxor och olika skyldigheter för gästgivarna.

Smedseröd uppfördes som tingsställe för Inlands Nordre härad, som ursprungligen var norskt men blev svenskt då Bohuslän avträddes till Sverige vid freden i Roskilde 1658. Tingen i Smedseröd pågick fram till och med 1938 då en tingslagsreglering innebar att verksamheten koncentrerades till Stenungsund. Vid samma tid avvecklades gästgiveriverksamheten. Under en del av 1800-talet var Smedseröd även ett av länets tre huvudstationer för fångforsling till och mellan häkten, fästningar och fängelser.

Efter avvecklingen kom tingshuset huvudsakligen att användas som förråd. I två av rummen inreddes en mindre bostadsdel under 1950-talet. Byggnaden är såväl interiört som exteriört mycket lite förändrat. Gästgiveribyggnaden är interiört delvis moderniserad och inrymmer idag två bostäder. Den enda större exteriöra förändring som skett är att huset år 1914 inreddes med ytterligare bostadsrum genom att sadeltaket bröts av och lyftes.

Under 1960-talet revs den större ekonomibyggnaden vilken också inrymde arrestlokalerna. Idag återstår endast en mindre ekonomibyggnad vilken för övrigt lär vara gårdens äldsta byggnad.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västra Götaland län, 2002-02-08, Dnr 432-48928-2000