Stäng fönster Tjörn kn, SUNDSBY 2:77 SUNDSBY SÄTERI

Historik
Sundsby på Mjörns södra del nämns 1388 och tycks då ha varit en relativt obetydlig gård. Under 1500-talets senare del, då gården ägdes av ätten Green, utökades emellertid domänerna och vid ett arvsskifte 1581 låg elva gårdar i Valla under Sundsby.
År 1625 ärvdes Sundsby av Margareta Huitfeldt som tillsammans med sin make Thomas Dyre bosatte sig här och betydligt utökade godset. Margareta Huitfeldt testamenterade Sundsby till den stipendieinrättning, som bär hennes namn och fortfarande äger gården. Sedan hennes död 1683 brukas den av arrendatorer.
En större huvudbyggnad brann ner 1720. Den nuvarande gårdsanläggningen, huvudbyggnad med två flyglar, uppförda av timmer i en våning, tillkom sannolikt omkring 1750-60. Huvudbyggnaden är delvis byggd på föregångarens källare. Ursprungligen hade huvudbyggnaden brutet tak och flyglarna höga sadeltak, samtliga valmade, men vid en omfattande ombyggnad på 1890-talet tillkom de nuvarande sadeltaken. En restaurering omkring 1950 hade som målsättning att så långt som möjligt återställa byggnadernas 1700-talskaraktär. Fasaderna är nu lockpanelade och rödfärgade. I huvudbyggnaden och östra flygeln finns 1700-tals kakelugnar. I byggnadsminnet ingår också några ekonomibyggnader; ett magasin av sten samt en källarbod och en magasinslänga av rödfärgat trä, alla från 1800-talet. En av Margareta Huitfeldt anlagd karpdamm ligger strax norr om gårdsanläggningen.