Stäng fönster Sundbyberg kn, KRONOHEMMANET 1 RISSNE GÅRD

Historik
Den nuvarande huvudbyggnaden av tegel påbörjades någon gång mellan åren 1640 och 1655 av Reinholt Leuheusen som var underståthållare i Stockholm 1650-55. År 1658 omtalas Rissne som säteri.
Teckningar av Erik Dahlbergh visar att byggnaden hade två våningar och fyra höga trappgalvar i holländsk renässans. Övervåningen revs 1811 varvid det nuvarande tegeltäckte sadeltaket byggdes. Under det senaste gula putslagret återfinns den äldsta, varmt röda färgen. Den lilla dörren i ena gaveln härrör från 1700-talet då en smärre, numera riven tillbyggnad uppfördes.
Interiören från 1600-talet är delvis bevarad och har en typ av parstugeplan, ett målat bjälktak med växt- och djurornamentik, flera ursprungliga dörrar m m.
Av de talrika byggnaderna vid gårdsplanen kvarstår två timrade, panelklädda och rödfärgade parstugor. Den östra från 1724 har haft en drängstuga, den södra från 1765 kök, senare drängstuga och brygg- och bagarstuga. Den murade spisen är ännu kvar.
Säteriet indrogs till Kronan 1692 och tilldelades kavalleriet som ryttmästareboställe. Som sådant nyttjades det fram till 1800-talets slut. Under de närmaste följande decennierna arrenderade Kronan ut Rissne inklusive jordbruket till privatpersoner. Åren 1942-63 disponerades gården av Kungl. Svea artilleriregemente, A1, varvid stenhuset bl a användes som officersmäss. År 1975 övertog Sundbybergs kommun marken.