Stäng fönster Upplands-Bro kn, ASKE 1:2 ASKE HERRGÅRD

Historik
Aske var under medeltiden en by vars gårdar kom att skänkas till klostren i Sigtuna. Efter reformationen indrogs gårdarna till kronan för att under Gustav II Adolfs och drottning Kristinas tid åter hamna i enskild ägo. Under Karl XI:s reduktion indrogs gårdarna åter till kronan men utbyttes då mot andra gårdar. År 1799 inköptes Aske av brukspatron Carl Gustav Sehmann som lät uppför Aske herrgård efter ritningar av den italienske arkitekten Charles Bassi. Bassi var lärjunge till Louis Jean Desprez och i huvudsak verksam i Finland. På 1940-talet omvandlades Aske till skola av den dåvarande ägaren Fosfatbolaget. Anläggningen drivs för närvarande som kursgård av Arbetsmarknadsstyrelsen som gjort invändiga ombyggnader och också uppfört en ny ekonomibyggnad i anslutning till köksentrén.
Aske herrgårds huvudbyggnad är utförd i en italiensk villaarkitektur som är ovanlig för Sverige. Byggnaden är kvadratisk i två våningar på huvudsidan och ytterligare en souterrängvåning på baksidan. Huvudfasaden har ett markerat mittparti i form av en loggia med balkong buren av fyra pelare. På övre våningen finns reliefplattor med festonger. Taket är flackt och har en mittkupol av glas som släpper in ljus i den centralt placerade trappan. Ursprunglig rumsindelning och äldre fast inredning finns endast delvis bevarad.