Stäng fönster Mark kn, SJÖGARÅS 1:1 SJÖGARÅS

Historik
Sjögarås är ett enstaka hemman med medeltida anor i höglandskapets randzon mot Viskadalen. Mangårdsbyggnaden är uppförd 1817 av timmer i två våningar och klädd med rödfärgad lockpanel under tegeltäckt sadeltak. De två ingångarna har förstukvistar med nyckelformad öppning. Huset är till planen en långloftsstuga, dvs en framkammarstuga i två våningar där kök och kammare ligger i vardera änden av huset. Den väl bevarade interiören rymmer bl a ett spiskomplex med öppna hällar i två våningar. Till gården hör även en ladugård från 1914 och en snickarbod från 1900, båda av panelklätt timmer.