Stäng fönster Lidköping kn, NYA STADEN 1:1 GAMLA RÅDHUSET

Historik
Rådhusbyggnaden var en gång Magnus Gabriel de la Gardies jaktslott på Kållandsö, uppfört efter ritning av Matthias Holl. Byggnaden nedtogs 1672 och fraktades till Lidköping, där den återuppfördes på det som skulle bli Nya stadens torg. På en ny bottenvåning av sten uppbyggdes en tvåvånig träbyggnad, täckt av en väldig huv och krönt av ett torn i två avsatser med ekspånsbeklädda tak. Kring bottenvåningen byggdes en krans av salubodar under ett platt tak, senare ersatt av ett högre karnissvängt tak. Rådstugan stod färdigt att tas i bruk 1676 och tjänade samma funktion till 1883, varefter den under olika tider inrymde polisstation, spruthus, provisoriskt museum och slutligen kommersiella lokaler. Huset har genom århundradena genomgått en del förändringar; på 1740-talet panelades väggarna och tillkom en fritrappa till andra våningen, en balkong i tredje våningen och ett tornur. 1960 härjades rådhuset av en våldsam brand, varvid endast bottenvåningen och delar av mellanvåningen blev kvar, men i skadat skick. Byggnaden rekonstruerades under ledning av arkitekten Stig R Hermansson.