Stäng fönster Uppsala kn, FJÄRDINGEN 29:3 REGNELLIANUM

Historik
Regnellianum består av en institutionsbyggnad av tegel, uppförd 1891-1892 efter ritningar av Carl Axel Ekholm och invändigt ombyggd 1981-82. Regnellianum är ett ståtligt, representativt och välbevarat exempel på sin tids institutionsarkitektur. Med sin trädgård utgör byggnaden en omistlig del av den karakteristiska miljön vid trädgårdsgatan.

Donator för bygget var en av denna tids största donatorer, Anders Fredrik Regnell, utbildad till läkare och sedermera promoverad till doktor. År 1880 donerade Regnell 50 000 kronor för en om- och tillbyggnad av de patologiska och fysiologiska institutionernas byggnad, det gamla Regnellianum i kvarteret Munken. Denna donation växte och medgav dels byggandet av ett eget hus för den fysiologiska institutionen (nuvarande Regnellianum), dels om- och tillbyggnad av det gamla Regnellianum i kv Munken, för den patologiska institutionens behov. Det nybyggda Regnellianum användes som fysiologisk och patologisk institution fram till 1968, då BMC stod klart på artillerifälten. På 1980-talet flyttade teologisk institutionen in i byggnaden.

KÄLLOR: Regeringsbeslut nr 11, 1993-01-14
Vårdprogram, Statens Fastighetsverk och Arkab arkitekter AB 1998