Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gotland kn, VISBY ABBOTEN 1 KV ABBOTEN

 Anlaggning - Historik

Historik
KVARTERET ABBOTEN - Kvarteret Abboten ligger i östra delen av Visbys medeltida stadskärna utgör ett triangulärt område med ena spetsen i norr. Kvarteret gränsar till Wallérs plats i öster, Hästgatan i söder, Stettinergränd i nordväst och Bremergränd i nordost. Abboten tillhörde tidigare S:t Hansrotens andra kvarter med tomtnummer 34.

Inom kvarterets gränser har man funnit medeltida arkeologiska lämningar i form av murverk och en högkällare. Hela kvarteret har sedan medeltiden sannolikt utgjort en enda fastighet, utan genomkorsande gränd. Även idag utgörs kvarteret i sin helhet av en enda stor fastighet, Abboten 1.

Bostadshuset från 1906 utgör större delen av kvarterets norra del.

I slutet av 1600-talet fanns på fastigheten ett hus av sten med ladugård, trädgård och gårdsrum. I 1785 års husklassifikation uppges bryggare Pehr Norsell som ägare till tomten och bebyggelse noteras i form av ett stenhus i två våningar samt ett brygghus av sten, båda med tegeltak. Här fanns också lada, stall och ett vagnshus, samtliga med brädtak. Stenhuset som nämns var med största sannolikhet det medeltida stenhus vars murverk delvis finns bevarat i det nuvarande bostadshusets nordöstra vinkel vid Hästgatan-Bremergränd. I huvudsak har fastigheten genom tiderna ägts av handelsmän.

ABBOTEN 1 - Fastigheten utgör hela kvarteret Abboten och har därmed även samma avgränsning. Det jugendinspirerade bostadshuset uppfördes 1906, efter ritningar av E Öfverberg och K Romin och utgör större delen av kvarterets norra del. Det kombinerade affärs- och bostadshuset har genom åren benämnts Falckska huset och Möllerska huset. Fastighetens södra del fungerar som innergård och parkering och avskärmas från gatan av en hög putsad mur i väster och en lägre, kvaderhuggen kalkstensmur med pelare och smidesgaller åt Hästgatan i söder. I tomtens sydöstra hörn finns en infart med smidesgrind. Ihopbyggt med huvudbyggnaden finns längs med Stettinergränd det före detta stallet, vilket idag fungerar som garage och bostad.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0