Stäng fönster Vänersborg kn, ONSJÖ 2:1 ONSJÖ STENHUS

Historik
HISTORIK FRÅN INVENTERINGEN "TILLGÄNGLIGA BYGGNADSMINNEN I VÄSTRA GÖTALANDS LÄN, VÄNERSBORGS KOMMUN": "Stenhuset uppfördes 1788 enligt inskriptionstavlan på västra gaveln. Slakthuset torde vara uppfört samtidigt." "Byggherre var Volrath Wilhelm Haij (1731-1803), officer vid Västgöta Dals regemente 1762-85 och verksam vid tillkomsten av Gustafs slussar i Karls grav 1762-78. Han köpte Onsjö säten 1770."

"Det (stenhuset) uppfördes för att fungera som köksbyggnad och ersatte två flyglar som förmodligen tillkom på 1730-talet och som nu revs. De fanns med på en karta över Onsjö från 1786. Då hade den gamla huvudbyggnaden ersatts med en ny 1773-74." Huvudbyggnaden brann ned till grunden 1982 och en del andra småbyggnader har också försvunnit under senare tid. De båda kvarvarande träbyggnaderna nordost om stenhuset, avträdet och hönshuset, tillkom förmodligen under 1800-talets första hälft.

Sverker Larsson, Länsstyrelsen i Västra Götalands län 2008-03-18.

KÄLLA:
Beslut 1994-06-16 "Fråga om byggnadsminnesförklaring jämlikt lagen om kulturminnen (1988:950) av Onsjö stenhus m.fl. på fastigheten Onsjö 2:1, Vänersborgs socken och kommun", Thomas Engel, Länsstyrelsen Älvsborgs län, Dnr 221-93-90.
Antikvarisk-teknisk utredning "Onsjö stenhus, stg 2789, Vänersborg" Sölve Johansson, Älvsborgs länsmuseum 1988-10-14.

HISTORIK FRÅN INVENTERINGEN "BYGGNADSMINNEN I VÄNERSBORGS KOMMUN":Onsjö stenhus, som är uppfört 1788, har sockel och fasader av grovt tuktad gråsten och gavelrösten av tegel. På taket ligger skiffer.
Vinkelrätt mot byggnaden ligger den av tegel byggda slaktboden från samma tid. Teglet är av ett speciellt holländskt format som tillverkades av Brinkebergs för slussarna i Karls grav.
Dessutom ligger Inom området ligger ett avträde och ett hönshus.
Byggnaderna ingick som en del av Onsjö gård, vars huvudbyggnad, uppförd 1773-74, brann ned 1982.
Byggherre till gården var Volrath Wilhelm Haij (1731-1803) som också aktivt deltog i tillkomsten av Gustafs slussar i Karls grav.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 1994-06-90, Dnr 221-93-90