Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gotland kn, VISBY LABORATORN 10 KV LABORATORN 10

 Anlaggning - Historik

Historik
KVARTERET LABORATORN - Kvarteret Laboratorn ligger centralt i Visby och angränsar i norr till Klosterbrunnsgatan, i söder till Schweizergränd, i väster till S:t Hansgatan och i öster till Södra Kyrkogatan. Hela kvarteret var sannolikt bebyggt under medeltiden. Gränderna som omsluter kvarteret torde enligt arkeologiska undersökningar härröra från slutet av 1100-talet eller 1200-talets början. Under medeltiden genomkorsades kvarteret av tre nu försvunna gränder. I den östra delen av kvarteret fanns vid den tiden ett torg, som skulle kunna vara föregångaren till nuvarande Stora Torget. Medeltida murverk i en eller flera våningar finns inbyggda i de flesta byggnader i kvarterets nordliga och östliga delar. I övrigt delar finns medeltida murverk registrerade på samtliga fastigheter. Ett valvhus finns kvar idag, men åtminstone två till har funnits. I slutet av 1600-talet motsvarades dagens kvarter av tre skilda kvarter. Ett kvarter motsvarade i stort Laboratorn 4. Ett utgjorde norra halvan av nuvarande kvarter samt delar av fastigheterna 3 och 10. Det tredje kvarteret motsvarade södra delarna. Genom kvarteret löpte två gränder vilka lades igen först under 1800-talet.
Under 1700-talet hade flera av fastighetsägarna i de mer attraktiva områdena i sydvästra delen av staden sina trädgårdar i området. Med tanke på att kvarteret antagligen var fullt utbyggt med stenhus under medeltiden torde flera av dessa vid denna tidpunkt sedan länge varit stadda i förfall. Vid slutet av 1700-talet var det flera av de medeltida byggnaderna som byggdes till eller slogs samman och försågs med ett tidsenligt uttryck. Vid mitten av 1800-talet och vid sekelskiftet 1900 bebyggdes kvarterets södra och västra del med förhållandevis stora byggnader. Dessa byggnader rymde olika typer av verksamheter, bland annat kontor, föreningslokaler, bostäder och institutioner. De dominerande byggnaderna och funktionerna i denna del av kvarteret var DBW:s sparbank vid Södra Kyrkogatan samt polishuset vid Klosterplan.
Kvarteret har en bebyggelsekontinuitet från medeltiden och fram till sekelskiftet 1900. Kvarterets södra del präglas av den medeltida bebyggelsen som byggts om och till och fått sitt nuvarande utseende under 1700- och 1800-talet. I flera av byggnaderna är de medeltida murverken och byggnadsdetaljerna synliga, vilket ger bebyggelsen en ålderdomlig karaktär. Den södra delen av kvarteret präglas av för Visby stora hus, med ett medeltidsinspirerat formspråk från sekelskiftet 1900.
LABORATORN 10 - Laboratorn 10 utgör den västra delen av kvarteret och angränsar i söder till Schweizergränd, i väster till S:t Hansgatan och Klosterplan samt i norr till Klosterbrunnsgatan.
Fastigheten erhöll nuvarande utsträckning 1975 genom en sammanslagning av dåvarande Laboratorn 2 och 9. Laboratorn 9 motsvarade på 1930-talet Laboratorn 1 och 7. Dessa tre äldre fastigheter (nummer 1, 2 och 7) motsvarade de tre nu stående byggnaderna. Till Laboratorn 7 hörde även nuvarande Laboratorn 6 och 8, vilka avstyckades från fastigheten 1888 respektive 1935. Under medeltiden delades området av en gränd som löpte där det nuvarande trapphuset mellan byggnad 1 och 2 ligger.
Den nuvarande fastigheten berördes i hög grad av stadens expansion under 1200-talet och bebyggdes till nästan hela sin yta med fyra stenhuslängor. Dessa var traditionellt placerade parvis i öst-västlig riktning och delades av den ovan nämnda gränden. Byggnad 3 vid Klosterbrunnsgatan, består av två stenhus, varav det västra sträckte sig över Klosterbrunnsgatan med ett dubbelt kryssvalv, vilket troligen revs i början av 1700-talet. Efter den stagnation som staden upplevde under senmedeltiden kvarstod merparten av dessa stenhus vid 1600-talets slut. De båda stenhusen på den södra tomten ut mot S:t Hansgatan byggdes samman till det nu stående huset, byggnad 1, någon gång mellan 1758 och 1785. Då Klosterplan skapades i början av 1800-talet revs två stenhus. Det norra av de två kvarvarande husen inrymde under 1800-talets förra hälft Corps de garde, det vill säga polisvakten. Då denna behövde större lokaler uppfördes den nu stående nyklassicistiska byggnaden, någon gång mellan 1850 och 1883, innehållande delar av de båda medeltida stenhusen. För att förbättra framkomligheten togs 1936 en gångpassage upp genom byggnad 1, ut mot S:t Hansgatan.
De tre byggnaderna inrymmer sedan 1975 Gotlands kommuns kansli och är sammanlänkade i alla tre planen. Byggnaderna upptar större delen av fastighetens yta, men två mindre gårdsutrymmen ryms åt sydost och nordost, båda med sentida utformning.

Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0