Stäng fönster Kungsbacka kn, LUNNA 11:5 METODISTKAPELLET BETHEL

Historik
Metodistkapellet Bethel i Vallda är en av landets äldsta frikyrkobyggnader, och en av de första i Sverige inom metodismen. Vallda och Släp i norra Halland kom att bli ett av metodismens tidigaste fästen i Sverige. Kapellet är mycket välbevarat och i stora delar i ursprungligt skick sedan det uppfördes 1872.
Kapellet är beläget på en bergshöjd sydväst om Vallda kyrkby. Det är uppfört av timmer och klätt med locklistpanel. Knutlådorna är inklädda och bildar tillsammans med enkla dekorativa träpilastrar en symmetrisk indelad fasad. De höga fönstren är målade i engelskt rött och fasaden i ljusgult. Sadeltaket är relativt flackt och täckt med grå profilerade asbestcementskivor.
Metodisternas kyrkoordning föreskrev att kyrkorna skulle byggas enkla och snygga. Rörelsens teologiska och liturgiska inriktning ställde vissa krav på utformningen av kyrkorummet och dessa särdrag återfinns i de flesta metodistkyrkor och kapell. Metodistkapellet i Vallda speglar denna metodiska tradition. Kyrksalen är enkel och värdig i ljusa kulörer, har enkla träbänkar och ett tunnvälvt tak.
Ett av de mest karaktäristiska dragen i kyrkorummet är det kombinerade predikstolsaltaret. Altarmålningen är utförd 1873 av John B Svedholm och placerad bakom predikstolsaltaret.
Innanför kyrksalen ligger lilla salen, tillkommen 1942 då två mindre rum i pastorsbostaden slogs ihop. Den gamla pastorsbostaden innanför lilla salen består för närvarande av ett rum och kök.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Hallands län, 2000-05-26, Dnr 221-16402-97