Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gotland kn, VISBY RESIDENSET 3 RESIDENSET OCH LANDSSTADSHUSET I VISBY (FD SCHWANSKA GÅRDEN OCH WESTBERGSKA GÅRDEN)

Historik
KVARTERET RESIDENSET - Kvarteret Residenset är långsmalt till formen och sträcker sig i nord-sydlig riktning på båda sidor om sjömuren i den sydvästra delen av innerstaden. Det avgränsas i norr av Donnersplats och i söder av Skeppsbrogränd. Väster om kvarteret sträcker sig Hamngatan och Korsgatan och öster om sträcker sig Strandgatan.
Kvarteret ingår i de yttre, sydvästra delarna av Visbys medeltida stadskärna. Där finns delar av flertalet medeltida hus bevarade. Söder om fastigheten Residenset 8 har man funnit indikationer på en i öst-västlig riktning, genom kvarteret avdelande gränd. Denna gränd var igenlagd i mitten av 1600-talet, enligt den karta som Meyer upprättade år 1646. Sedan mitten av 1600-talet har kvartersbilden inte förändrats nämnvärt. Den del av ringmuren som kallas sjömuren syns på såväl 1646 som 1697 års kartor i sin helhet ovan mark och delar där kvarteret mitt itu. Enligt 1697 års karta låg fyra långsmala fastigheter på västra sidan om muren och fyra lite större på den östra samt två i kvarterets norra spets. Från 1781 blev tomterna i Visby indelade i rotar och fast numrerade. Fastigheternas beteckningar i kvarteret blev då Strandroten I:46-50. Dessa beteckningar kom att gälla fram till 1932, då de moderna kvartersnamnen infördes. Tomtindelningen har ändrats något, senast på 1990-talet. Idag utgörs kvarteret av sju fastigheter.
Bebyggelsen i kvarteret varierar i ålder och utformning. Övervägande delen av husen är storbyggda stenhus, främst öster om muren, medan de på utsidan av muren som är vända mot hamnområdet är av mer blygsam karaktär. I kvarteret finns såväl byggnader med medeltida grundmurar som ett bostadshus uppfört i jugendstil under 1900-talets början. De mest karaktäristiska byggnaderna är dels det gamla residenset på tomt nummer 6, som givit kvarteret dess namn och dels nuvarande landshövdingeresidenset på Residenset 3.
RESIDENSET 3 - Fastigheten Residenset 3 är kvarterets i särklass största tomt och utgör dess södra halva. Den gränsar till Strandgatan i öster, Skeppsbrogränd i söder samt Tullhusgränd och Korsgatan i väster. På fastigheten har arkeologiska iakttagelser gjorts, bland annat i form av medeltida kulturlager, medeltida murverk samt en vattenbrunn. På stadskartan från 1696-97 motsvaras dagens fastighet i stort sett av två tomter, nummer 39 och 45. Tomt 39 var bebyggd med ett trähus, stall och lada med tillhörande gårdsrum. På tomt 45 fanns ett trähus och ett stall med tillhörande gårdsrum. Den norra delen av nuvarande fastighet ingick då i en stor tomt, tillsammans med nuvarande Residenset 8 och 9. Vid tiden för husklassifikationen år 1785 utgjordes marken fortfarande av två tomter, vilka då betecknades Strandroten I:46 och I:47. Tomt nummer 46 motsvarade den södra delen av nuvarande fastighet och var bebyggd med ett två våningar högt stenhus, en lada och en länga i trä med stall, kohus och vagnshus. Tomt nummer 47 utgjorde den norra delen och var bebyggd med ett två våningar högt stenhus, två trähus med tegeltak, en lada och stall samt ett ko- och lammhus. Till båda tomterna hörde trädgårdar. År 1821 köpte Kronan den så kallade Schwanska gården för att brukas som residens för landshövdingen. Dess huvudbyggnad motsvarade då endast mellersta delen av nuvarande residensbyggnaden, men byggdes till under främst 1830- och 1840-talen. På 1830-talet byggdes även ett stall, troligen nuvarande byggnad 3, och trädgården anlades. Någon gång under därpå följande decennium byggdes en ny vagnsbod i tomtens sydvästra del. År 1871 förvärvades den norr om huset belägna så kallade Westbergska gården, troligen uppförd under tidigt 1800-tal, för att tillgodose behovet av tjänstelokaler. Dess huvudbyggnad kom senare att byggas samman med residenset. På 1883 års stadskarta synes en del av den norra delen av tomten ha styckats av, och tre byggnader finns utmärkta. Den stora och långsmala residensbyggnaden längs med Strandgatan har en förskjuten tillbyggnad i sydväst med samma långsmala form. I tomtens sydvästra hörn finns ytterligare en byggnad. Stadskartan från 1936 visar en oförändrad bebyggelse, men de båda tomtdelarna har slagits ihop till en enda fastighet, Residenset 3.
På fastigheten finns de tre ovan nämnda byggnaderna kvar än idag. Residensbyggnaden från 1700-talets början är placerad längs Strandgatan i öster. Tillbyggnaden från 1830- och 1840-talen, som inrymmer kontor och garage, är byggd intill residensets sydvästra del och sträcker sig vidare söderut. Den mindre kontorsbyggnaden från 1830-talet står i tomtens sydvästra hörn. Fastigheten avgränsas mot gatan i öster till största delen av själva residensbyggnaden, men där finns även ett högt smidesstaket norr om byggnaden. Söder om byggnaden löper en pustad mur med tegelavtäckning. Denna mur viker om hörnet vid Skeppsbrogränd och fungerar där som fastighetens södra avgränsning. I muren vid Strandgatan finns en stor inkörsport flankerad av slätputsade pelare med kalkstensöverstycken. Den höga porten är tvådelad och gjord av liggande brädor och har stora smidda, dekorativa gångjärn. Strax invid huvudbyggnaden finns en likadant utformad, enkel, liten gångport, som är djupt indragen i muren. Båda portarna är målade i en ljust blå kulör. Längs Korsgatan i väster löper en kalkstensmur med avtäckning i samma material. I denna mur finns en port av stående panel med överliggare, samt en nisch med ett medeltida kors av kalksten. Gården är i olika nivåer, där den nedre gården i söder avdelas från den övre med en kalkstensmur. I muren finns en port med stående panel och överliggare, vilken förbinder gårdens båda delar. Gården är gräsbevuxen och där växer äppelträd och plommonträd. En mindre yta i fastighetens sydöstra hörn är också obebyggd och där växer ett större träd.