Stäng fönster Eslöv kn, KOPPARSLAGAREN 1 ESLÖVS MEDBORGARHUS

Historik
Eslöv hade en mycket expansiv tid under 1940- och 50-talen. Perioden kännetecknas av en kraftig utvidgning av den kommunala verksamheten med en stor efterfrågan av offentliga lokaler. På 1930-talet såldes dåvarande Folkets Hus varpå arbetarrörelsen köpte en tomt - på viket det fram till 1937 fanns ett gjuteri - för att uppföra ett nytt. Efter beslut av statsfullmäktige kom tomten att istället bebyggas med ett s.k. Medborgarhus. Arkitekttävlan, utlyst 1947, vanns istället av den då nyutexaminerade arkitekten Hans Asplunds bidrag "Diagonal balans". Initialt var motståndet stort såväl bland allmänhet som i media och huset avfärdades som ett skrytbygge. Med tiden kom emellertid Medborgarhuset att bli en välbesökt och omtyckt byggnad i Eslöv. Eslövs Medborgarhus består av tre formmässigt distinkt åtskilda delar; den liggande foajén, den stående högdelen med kontor och den bågformade delen med samlingssalar. Foajén är Medborgarhusets huvudentré och öppning mot staden. Här ligger husets hjärta - ljusgården - från vilket kalkstensgolvets mönster utgår. Från foajén nås samtliga funktioner i huset; samlingssalar, restaurang, kontor och studielokaler. Källaren, utgrävd under hela byggnaden, fungerar som servicevåning åt hela huset. Byggnaden är en platsgjuten betongkonstruktion med utvändig isolering. Fasadmaterialet är syratvättad puts med vit marmorflis medan socklar, balustrader och övriga stendetaljer är av vit kolmårdsmarmor. Det välvda taket är täckt med ståndfalsad aluminiumplåt, medan de platta taken täcks med papp.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Malmöhus län, 2001-03-16, Dnr 221-28963-99