Stäng fönster Hässleholm kn, TORMESTORP 5:31 MÖLLERÖDS KUNGSGÅRD

Historik
Mölleröds Kungsgård ligger på Hovdalafältet utanför Hässleholm. Gården och platsen har en lång kontinuitet och har brukats sedan tidigt 1600-tal. Gården hörde till Mölleröds slott som uppfördes kring denhär tiden. 1678 brändes slottet och delar av gården av snapphanar. Det enda som idag står kvar av den tidiga bebyggelsen är en ekonomilänga i gråsten från 1600-talet som nu ingår i byggnadsminnet. Gårdens nuvarande huvudbyggnad uppfördes i början av 1800-talet efter A P Bomans normalritning från 1810 för ryttmästarboställe. De övriga ekonomilängorna, stallet från 1837 och ladugården från 1819, inramar tillsammans med logen från 1600-talet en större gård avskiljd från huvudbyggnaden. I övrigt finns det inom skyddsområdet ytterligare två byggnader som tillkommit i ett senare skede och som inte ingår i byggnadsminnet. En bostadslänga som är placerad intill huvudbyggnaden samt ett garage i anslutning till huvudbyggnadens gårdsplan.
Gården beboddes och brukades in på 1950-talet. Därefter tog militären över förvaltningen av ekonomibyggnaderna varvid huvudbyggnaden alltmer förföll. I slutet av 1970-talet fick Hemvärnet tillträde till huvudbyggnaden. Genom frivilligt arbete renoverade de byggnaden som då var i mycket dåligt skick. Interiört och exteriört har renoveringen inneburit negativa förändringar. Dock är planlösningen på bottenvåningen i sina huvuddrag bevarad. Sedan gårdens olika byggnader uppfördes har de genomgått ett antal förändringar som påverkat de kulturhistoriska värdena i en negativ riktning.
Mölleröds Kungsgård förklarades den 25 januari 1935 för statligt byggnadsminne. Med anledning av att skyddsföreskrifterna saknas beslutade regeringen, den 30 maj 2002, att fastställa nya skyddsföreskrifter för byggnadsminnet samt att utöka det så att även gårdens huvudbyggnad omfattades av skyddet. Den 22 januari 2004 övergick Mölleröds Kungsgård med full äganderätt till Hässleholms kommun och ansvaret som tillstånds- och tillsynsmyndighet övergick därmed till länsstyrelsen. Byggnadsminnesskyddet hävdes 2006-05-23.

Källa: Ifrågasatt byggnadsminnesförklaring av Mölleröds Kungsgård, Finja-Mölleröd 1:65 (Hässleholms socken) Hässleholms kommun. Länsstyrelsen i Skåne län, 2006-05-23. Dnr 432-1256-05