Stäng fönster Askersund kn, ALGRENAMARKEN 1:33 IGELBÄCKENS MASUGN

Historik
Igelbäckens hytta anlades 1696 av Anton von Boij, men troligen hade driften kommit igång flera år tidigare.Den kom att ingå i det affärskomplex av bruk i Tiveden, som rådmannen och affärsmannen Anders Boij byggde upp tillsammans med sin son Anton von Boij. Igelbäckens masugn fick sina privilegier 1696, Tillgången på vattenkraft och skog avgjorde placeringen. Igelbäcken gav vattenkraften och skogen den nödvändiga träkolen.

Den lilla Igelbäcken drev vattenhjulet som gav kraft till rostugnens hiss, krossverk och blåsmaskin. Ännu mer kraft fick man av en lintransmission, monterad på en grov tall. "Lintallen" finns kvar.
I mer än 220 år tillverkades tackjärn här. Järnet gick till hamrarna i Algrena och Aspa, men mycket gick också på export. Ett tjugotal arbetare skötte driften av hyttan. Runt dem fanns torpare, kolare, körare, lastare och andra som behövdes för att verksamheten skulle fungera. Masugnen byggdes om och till i flera omgångar men blev så småningom omodern och 1923 tappades järn för sista gången i Igelbäcken.

KÄLLOR: Regeringsbeslut 9, 1993