Stäng fönster Örebro kn, NIKOLAI 3:286 PUMPHUSET PÅ VÅGHUSTORGET

Historik
Våghustorget fick sin nuvarande form efter 1854 års stadsbrand. Torget har tidvis också kallats Pumpkälltorget, eftersom det funnits en källa med pump på torget. Källan försåg många hushåll i den södra stadsdelen med vatten ända tills den första vattenledningen drogs från Södra Vattentornet 1888.
Pumphuset på Våghustorget uppfördes 1872 efter ritningar av lektor Adolf Kjellström, Örebro. Dess originella gestaltning - inspirerad av engelsk gotik med fasader i kalksten - är stark förknippad med Kjellström och hans verksamhet som arkitekt. Dess ursprungliga karaktär är mycket välbevarad.
Pumphuset är det enda bevarade i Örebro och det vittnar om den långa epoken före vattenledningarnas tillkomst, då de som inte hade egna brunnar fick hämta vatten på strategiska platser i staden.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Örebro län, 2000-09-15, Dnr 221-02440-1989