Stäng fönster Gotland kn, VISBY VALUTAN 2 FD APOTEKET VÄDUREN

Historik
KVARTERET VALUTAN - Kvarteret Valutan är beläget i den södra delen av innerstadens medeltida stadskärna. Det ligger i sluttningen mellan Strandgatan i nordväst, Mellangatan i sydost, Hästgatan i sydväst och Novgorodgränd i nordost. Under medeltiden var kvarteret uppdelat i två mindre kvarter, båda tätbebyggda med två sammanlänkade huslängor. Det finns medeltida murverk från sammanlagt nio stenhus i kvarteret. En del av dessa finns bevarade under mark och en ruin finns kvar ovan mark, på den västra fastigheten, Valutan 1. Kvarteret delades under medeltiden av en gränd i öst-västlig riktning. Gränden blev tomtmark då kvarteren slogs samman under 1600-talets andra hälft och kvarterets utbredning har inte förändrats sedan dess. Enligt Schilders karta från 1697 utgjorde kvarteret då två bebyggda tomter. Dessa var bebyggda med både sten- och trähus. Vid mitten av 1800-talet hade den norra tomten avstyckats så att kvarteret åtminstone bestod av tre fastigheter. Den östra delen av kvarteret utgjorde under 1800-talets andra hälft en trädgård. Denna del bebyggdes med ett apotekshus med tillhörande gårdshus på 1890-talet. Cirka tio år senare revs den äldre bebyggelsen i västra delen av kvarteret och fastigheten bebyggdes med ett bankhus. Idag består kvarteret av två fastigheter och karaktäriseras av de i stadsbilden dominanta byggnader som idag delvis har förlorat sin ursprungliga användning, men som har kvar den exteriöra utformningen, präglade av de skilda stilriktingar som fanns vid sekelskiftet 1900.
VALUTAN 2 - Fastigheten utgör den norra av de två fastigheterna i kvarteret och angränsar i sydväst till Hästgatan, i nordost till Novgorodgränd och i sydost till Mellangatan.
Under 1600-talets slut utgjorde fastigheten, enligt Schilders karta från 1697, den större av kvarterets två fastigheter. Fastigheten sträcker sig då även ned till Strandgatan med en smal tomtremsa längs Novgorodgränd i norr. Tomten ägdes då av en Adam Helms och omfattade ett stenhus, ett stall och en ladugård. Stenhuset var troligen ett medeltida hus. I 1785 års husklassifikation anges tomten vara bebyggd med ett öde stenhus med tegeltak och ett öde brygghus med tegeltak. Valutan 2 har i stort sett haft samma tomtavgränsning sedan 1800-talets mitt. Under 1800-talets mitt fram till 1896 utgjorde denna östra del av kvarteret en obebyggd trädgård och under en tid fanns där en kägelbana, tillhörande ett närliggande hotell. På 1883 års karta är tomten obebyggd. Fastigheten omfattar idag två byggnader.
Den stora huvudbyggnaden längs Hästgatan är en putsad tegelbyggnad vilken uppfördes som apotek 1896 i en medeltidsinspirerad historiserande blandstil med uppskjutande trappgavlar, efter ritningar av arkitekterna F Ullrich och E Hallquisth. Den är uppförd i två våningar med inredd vind under plåttak. Huset har en rektangulär plan och utanpåliggande trapptorn mot norr. Byggnaden har använts som barndaghem. Efter att apoteket lades ned 1992, renoverades huset med modernisering av lägenheter och inglasande av balkongen på vindsvåningen. I bottenvåningen finns numera restaurang- och kaférörelse.
Gårdshuset, även det en putsad tegelbyggnad uppförd 1896 efter ritningar av arkitekterna F Ullrich och E Hallquisth i samma stil som huvudbyggnaden, ligger i tomtens nordvästra hörn. Byggnaden uppfördes som brygghus med ved-, is- och packbod, men är sedan 1970-talet ombyggd och inredd med kontorslokaler.
Mot öster och norr avgränsas tomten av ett genombrutet järnstaket på en hög putsad sockel med murade pelare. Trädgården har i stora drag kvar den ursprungliga och planerade utformningen med oregelbundna, organiska former. Den är gräsbelagd och uppdelad av grusgångar med en damm i mitten. Fastigheten ligger i sluttning och dess gårdsplan ligger flera meter ovan den i väster intilliggande fastigheten. I den nordvästra delen av kvarteret är de båda tomterna förbundna med en vinklad kalkstenstrappa.

KÄLLOR: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0
Länsstyrelsen på Gotlands hemsida 2004, http://www.i.lst.se/i/.html