Stäng fönster Örebro kn, NIKOLAI 3:3 NIKOLAI FÖRSAMLINGSHEM

Historik
Nikolai församlingshem är belägen invid den medeltida Nikolaikyrkan, i Örebros historiska centrum. Församlingshemmet är en av stadens äldsta byggnader. Dess ålder är okänd, med tradtionen säger att den skall vara medeltida. Den är främst känd som skolbyggnad och dess historia är känd från Gustav Vasas tid och framåt.
På 1620-talet rustades skolhuset upp på initiativ av Jacob Rudbeckius, bror till biskop Johannes Rudbeckius i Västerås. Bröderna var båda elever i skolan. 1809 togs den ur bruk som skola och kom under en tid att användas som sammanträdeslokal för de fyra stånden för att senare användas som bokmagasin av den kände boktryckaren Nils Magnus Lindh. 1897 köpte Örebro stad fastigheten. De kom att inhysa stadsbiblioteket i bottenvåningen, medan övervåningen uppläts av Nikolai församling. 1932 flyttade biblioteket till nya lokaler. Sedan 1960-talet används hela byggnaden som församlingshem åt Nikolai församling.
Byggnadens exteriör präglas idag av den ombyggnad som skedde 1874-1880 efter ritningar av Adolf Kjellström. Församlingshemmets fasader i kalksten, inspirerad av engelsk gotik, är stark förknippad med Kjellströms arkitektur.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Örebro län, 2000-09-15, Dnr 231-02440-1989c.